Medicamente pentru infertilitate la bărbați

Problemele de infertilitate devin din ce în ce mai frecvente în lumea modernă. Sănătatea reproductivă a bărbaților suferă adesea, ceea ce este asociata cu sinteza afectată a hormonilor sexuali, a bolilor somatice și a influenței factorilor externi. Medicamentele moderne utilizate în tratamentul infertilității oferă o oportunitate de a crește numărul spermatozoizilor și de a îmbunătăți fertilitatea masculină. Să vorbim despre diferitele metode de tratare a infertilității masculine.

Problema infertilității la bărbați

Aproape 15% dintre persoanele de vârstă reproductivă suferă de infertilitate, iar aproximativ 40% dintre acestea sunt bărbați. Potrivit statisticilor, între 10 și 20% dintre bărbați au un număr scăzut de spermatozoizi și între 2 și 3% dintre bărbați sunt complet infertili. După o examinare completă, când medicul a evaluat pe deplin starea de sănătate și a determinat cauzele infertilității la un bărbat, i se pot prescrie anumite medicamente.

Deci, bărbații pot lua medicamente pentru infertilitate, pentru a crește numărul de spermatozoizi și mobilitatea acestora. Medicamentele pot afecta hormonii masculini, cantitatea de care ar trebui să fie suficientă pentru a produce spermă sănătoasă. Lobul anterior al hipofizei este responsabil de controlul sintezei hormonilor masculini și, în consecință, de producerea spermei.

Problema sintezei hormonilor masculini

Aproximativ 2% dintre bărbații cu infertilitate suferă de hipogonadism secundar (leziuni ale glandei hipofizare). Atunci când glanda pituitară funcționează prost și secretă hormoni în volum insuficient, producția de spermatozoizi și sinteza testosteronului (principalul hormon sexual) este inhibată brusc. Bărbații din această stare fie nu vor avea celule din spermă de înaltă calitate, fie vor exista un număr mic de celule germinative. Această boala este tratabilă si poate fi depășită prin luarea de medicamente.

Cu toate acestea, există puține medicamente pentru bărbați care funcționează eficient ca stimulanți pentru producția de spermă sau pentru a normaliza sinteza hormonilor sexuali. Merită să înțelegeți modul în care aceste medicamente îmbunătățesc fertilitatea bărbaților.

Cum afectează medicația fertilitatea masculină?

Medicamentele care sunt utilizate în prezent pentru a trata infertilitatea la bărbați, acționează după cum urmează:

Stimulează producția de hormoni

Pilulele pentru infertilitate și injecțiile care conțin hormoni sintetici sau substanțe asemănătoare hormonilor. Ele echilibrează diferiții hormoni responsabili de reproducere și cresc nivelul de testosteron la bărbați.

Îmbunătățirea producției de spermă

Principalul factor care afectează fertilitatea masculină este incapacitatea organelor genitale de a produce spermă de înaltă calitate. În astfel de cazuri, medicamentele măresc producția de spermă sănătoasă și motilă. În unele cazuri, medicamentele măresc, de asemenea, producția de lichid seminal, care asigură viabilitatea celulelor germinale.

Impactul medicamentelor asupra sănătății generale

Pe lângă influența directă asupra fiziologiei organelor genitale, medicamentele îmbunătățesc sănătatea bărbaților în general prin reglarea anumitor procese metabolice. Astfel, unele medicamente normalizează nivelurile de zahăr din sânge, care afectează negativ sănătatea. Uneori, hiperglicemia determină infertilitate atât la bărbați, cât și la femei. În astfel de cazuri, medicamentele ajută la controlul nivelurilor de zahăr din sânge, prevenind diabetul și infertilitatea.

Medicamentele pot stimula fluxul sanguin în zona pelviană. Preparatele pentru tratamentul infertilității nu numai că restabilesc activitatea organelor de reproducere, dar stimulează și fluxul sanguin în pelvis. Acest lucru afectează în mod favorabil sănătatea intimă atunci când infertilitatea este rezultatul tulburărilor circulatorii din zona genitală.

Unele medicamente măresc libidoul. Tratamentele pentru infertilitate conțin, de asemenea, câteva componente care ajută la creșterea dorinței sexuale a bărbaților, îmbunătățind viața intimă a unui cuplu.

Ce medicamente sunt folosite și ce boli pot elimina?

Cele mai multe medicamente tradiționale de infertilitate prescrise femeilor pot fi, de asemenea, utilizate pentru a trata infertilitatea masculină, deoarece aceiași hormoni controleaza reproducerea la ambele sexe. În plus, unele medicamente suplimentare elimină bolile asociate care interferează cu funcția de reproducere normală.

Pentru tratamentul infertilității la sexul mai puternic pot fi folosite:

  • Clomifenul este un medicament non-steroid. El crește producția de hormoni pituitari, care comandă testiculelor să producă testosteron, care stimulează sinteza spermei sănătoase.
  • Gonadotropinele stimulează testiculele pentru a face testosteron și spermă. Uneori ele sunt utilizate în combinație cu tehnologiile de reproducere asistată.
  • Letrozolul este utilizat pentru tratarea problemelor legate de spermatozoizi cauzate de hiprestrogenism (niveluri ridicate de estrogen). Aceasta mărește nivelul de testosteron din organism, ceea ce mărește numărul de spermatozoizi.
  • Pastilele sintetice, injecțiile sau gelurile de testosteron sunt folosite pentru a umple nivelele scăzute ale testosteronului natural în organism. Forma gelului este mai sigură decât pilulele. În prezent este popular utilizarea testosteronului transdermic.
  • Bromocriptina previne eliberarea hormonului prolactin din organism, ceea ce determină o scădere a nivelului de testosteron. Acest lucru este util pentru bărbații care au afectat spermatogeneza datorită hiperprolactinemiei.
  • Imipramină este utilizat pentru a trata ejacularea retrogradă. Previne ejacularea anormală a spermei de la vezică la penis.
  • Antibioticele și antifungicele sunt utilizate atunci când sunt detectate boli infecțioase (infecții bacteriene și fungice ale sistemului reproducător).

Cât timp ar trebui barbatii să ia medicamente pentru infertilitate?

Totul depinde de starea generală, diagnosticul exact și răspunsul organismului la terapie. Fiecare medicament are un curs propriu de tratament. Clomifenul este de obicei administrat de trei ori pe săptămână. Fiecare ciclu de terapie va dura de la trei la șase luni. Este sigur să luați medicamentul în doze mici timp de doi ani, până când nivelul hormonului revine la normal.

Gonadotropinele includ două până la trei injecții pe săptămână. Fiecare ciclu de tratament va dura șase luni. Dacă numărul de spermatozoizi nu se îmbunătățește după șase luni, regimul de tratament se schimbă, se adaugă un al doilea medicament. Terapia continuă timp de unu până la doi ani, până când nivelurile hormonale revin la normal.

Letrozolul este administrat, de obicei, sub forma unui comprimat pe săptămână. Toate procedurile vizează creșterea numărului de spermatozoizi, a fluxului de spermă, a libidoului crescut și a diferitelor aspecte legate de fertilitate. Cu toate acestea, șansele de îmbunătățire a fertilității sunt diferite în fiecare caz.

Terapia medicamentoasă pentru infertilitate poate fi determinată numai de un medic. Auto-medicatia în acest caz este inacceptabila.

Add a Comment