Sanatate

Ce se întâmplă atunci când mănânci prea repede

Ce se întâmplă atunci când mănânci prea repede

Atunci cand ne este foarte foame, sa mancam totul dintr-o singura inghititura poate sa fie foarte tentant. Dar acest lucru poate sa aiba in acelasi timp si anumite consecinte asupra organismului.

Zgomote facute de stomac, senzatii neplacute la nivelul stomacului, lipsa de energie sau probleme de concentrare… adica o multime de semnale pe care ti le transmite foamea. Iar aceasta senzatie ne face uneori sa vrem sa mancam totul dintr-o singura inghititura, dar acest lucru nu este deloc recomandat.

Iata deci ce se intampla in organismul nostru atunci cand consumam un fel de mancare in doar cateva minute.

Probleme cu satietatea si ingrasare. Intre momentul in care incepem sa mancam si ne simtim satuli, trec cam 20-30 de minute. Aceasta perioada de timp este necesara pentru a trimite o senzatie de satietate creierului. Iar atunci cand ingurgita, repede masa, acest mecanism este perturbat. Ne ridicam deci de la masa cu o senzatie de greutate si 15 minute mai tarziu vom avea o senzatie de lipsa. Senzatie care ne poate face sa vrem sa mai mancam ceva si care ne face deci sa ne ingrasam pe termen lung.

Probleme cu digestia. Masticatia este o etapa indispensabila pentru digestie. Dar atunci cand consumam mult prea repede alimentele, cel mai adesea, aceasta etapa ajunge sa fie neglijata. Bucatele mari de alimente ajung deci in stomac. Digerarea acestor alimente este deci mai lunga si mai dificila deci poate sa duca la probleme de digestie.

Probleme cu somnul. Mancatul prea rapid al mesei cere organismului un efort mai mare, deoarece acesta trebuie sa munceasca de doua ori mai mult pentru a dizolva bucatile mari de mancare. Un mecanism care poate sa duca la stari de oboseala, dar care are in acelasi timp si consecinte asupra calitatii somnului, mai ales atunci cand consumul de alimente a avut loc seara. Probleme de digestie pot sa duca in acest sens la treziri nocturne.

Putem vorbi aici despre un cerc vicios, deoarece o lipsa a somnului duce la o scadere a nivelului de energie si care poate sta la baza unei proaste dispozitii.

Probleme cu buna dispozitie. Da, se pare ca problemele cu buna dispozitie pot sa fie legate de alimentatie. Alimentele bogate in fibre pot sa favorizeze microbiota intestinala care permite favorizarea serotoninei, numita la randul sau si hormonul fericirii.

Dar daca nu manca masa cum trebuie si prea repede, se perturbeaza aceasta functie si se va altera placerea de a manca mese delicioase.

1 comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *