Cum au reacționat artiștii la incendiul de la Notre Dames

Afectata de incendiul devastator din 15 aprilie, catedrala Notre-Dame din Paris a suferit o importanta sursa de inspiratie pentru artisti, dar si pentru numerosi scriitori. Cel mai notabil exemplu este Victor Hugo, el fiind autorul Cocosatului de la Notre-Dame. Pornind de la acest roman, cei de la Disney au realizat o adaptare animata a povestii, filmul fiind lansat in anul 1996. Acest film a generat si el o multime de adaptari importante cinematografice.

Desi catedrala aproape ca a fost distrusa in timpul Revolutiei Franceze din secolul 19, ea a fost totusi restaurata datorita operei lui Victor Hugo. Monumentul de arhitectura gotica a supravietuit si celor doua razboaie mondiale, si a aparut in numeroase filme. Catedrala strange in fiecare an peste 12 milioane de turisti, ea fiind grav afectata de incendiul care a avut loc in ziua de 15 aprilie, in jurul orei 18:45. Potrivit The Guardian a fost nevoie de un numar mare de pompieri pentru a se ocupa de stingerea acestui incendiu. Acest incendiu a mistuit complet turla sageata a catedralei, dar si acoperisul sau.

In urma incendiului nu au existat victime iar dar structura edificiului a fost salvata. Cele mai multe dintre operele de arta au fost recuperate la timp. In acelasi timp, relicvele religioase din interior au fost si ele recuperate. S-au recuperat astfel Coroana de Spini a Mantuitorului, dar si Tunica regelui Ludovic al IX-lea al Frantei. In momentul de fata este in desfasurare ancheta pentru a vedea ce a provocat acest incendiu. Se presupune ca lucrarile de renovare care se desfasurau pe unele parti ale cladirii vechi de 850 de ani au legatura cel mai sigur cu rapsandirea, precum si cu aprinderea focului.

Atat celebritatile, cat si starurile de la Hollywood si-au exprimat atat tristetea, cat si surprinderea fata de tragedia pariziana. Presedintele Frantei a promis ca va face monumentul distrus de flacari solicitand atat ajutor national, cat si ajutor international pentru a strange sumele de bani necesare pentru a face aceste reparatii. Potrivit expertilor, reparatiile s-ar ridica la zeci de miliarde de euro. Unul dintre membrii ai celei mai bogate familii din Franta au promis o donatie de peste 100 de milioane pentru refacere. Cu toate acestea mai sunt nevoie de multi bani pentru a repara monumentul parizian. Un numar din ce in ce mai mare de persoane au inceput sa doneze pentru acest monument parizian, tragedia sa marcandu-i pe multi.

Add a Comment